Witamina D
Witamina D reguluje wchłanianie minerałów wapnia i fosforu, ich poziom we krwi oraz przenikanie do tkanki kostnej i zębów. Wraz z witaminą A i wapniem lub fosforem chroni organizm przed przeziębieniem, cukrzycą, chorobami oczu i skóry. Zapobiega powstawaniu próchnicy i ogranicza osteoporozę. Oznaczanie poziomu witaminy D dla: Diagnostyki zaburzeń gospodarki wapniowej (krzywica, ciąża, niedożywienie, nadczynność przytarczyc, osteoporoza).
Dlaczego testowanie witaminy D jest tak ważne?
Witamina D utrzymuje poziom nieorganicznego fosforu we krwi, zapobiega osłabieniu mięśni, zwiększa odporność organizmu, wpływa na komórki jelit, nerek i mięśni, bierze udział w regulacji ciśnienia krwi i pracy serca. Witamina D wpływa na wchłanianie wapnia i magnezu, podatność organizmu na choroby skóry i choroby serca. Zatrzymuje niekontrolowaną reprodukcję komórek organizmu, dzięki czemu jest skuteczny w chorobach nowotworowych (piersi, prostaty, okrężnicy, trzustki, przełyku, jajnika, macicy, żołądka i wielu innych).
Główne objawy niedoboru/przedawkowania witaminy D
W przypadku przedawkowania witaminy D mogą wystąpić następujące objawy:
- Utrata apetytu.
- Mdłości.
- Biegunka.
- Ostry ból stawów.
- Ból głowy i bolesność mięśni.
- Gorączka.
- Wysokie ciśnienie krwi.
- Tętno jest wolne.
- Trudności w oddychaniu.
- Rozwój osteoporozy.
- Demineralizacja tkanki kostnej.
- Sole wapnia odkładają się w narządach, zaburzając ich funkcję.
Objawy niedoboru witaminy D
- Utrata apetytu.
- Bezsenność.
- Uczucie pieczenia w jamie ustnej i gardle.
- W przyszłości obserwuj rozwój osteoporozy.
- U dzieci jest to krzywica, deformacje kręgosłupa i opóźnienie wzrostu.
Jak wykonuje się test na witaminę D?
Surowica służy jako laboratoryjny materiał diagnostyczny. Badanie wykonuje się rano na czczo, tj. co najmniej 8 godzin (najlepiej co najmniej 12 godzin) między ostatnimi posiłkami. Dzień przed oddaniem krwi konieczne jest ograniczenie spożycia pokarmów wysokotłuszczowych i alkoholu. Powinieneś rzucić palenie bezpośrednio przed oddaniem krwi, zamiast soku owocowego, herbaty i kawy (zwłaszcza słodkich) możesz pić wodę.
Idealnym sposobem określenia najlepszej dawki jest opublikowanie badania krwi, które dostarcza 25-hydroksywitaminy D3 lub 25(OH) D3. Aby uzyskać optymalną wydajność, poziomy we krwi powinny mieścić się w zakresie 50-100 ng/ml. A niektóre mogą osiągnąć optymalny poziom nawet do 600 jednostek. Inni mogą potrzebować więcej – 10 000 jednostek dziennie (lub 20 minut dziennie). dzień. Jedynym sposobem określenia tego poziomu są testy, które należy wykonywać regularnie. Niestety żywność zawiera niewielkie ilości witaminy D. Na przykład w jajku jest tylko 41 jm. Aby uzyskać dzienną dawkę 800 jm dla osoby dorosłej, musiałbyś zjeść 20 jaj.
Jakie jest źródło witaminy D?
Synteza in vivo: Cholekalcyferol powstaje w skórze pod wpływem światła ultrafioletowego. Żywność pochodzenia zwierzęcego: produkty mleczne, takie jak masło, ser, żółtka jaj, olej rybny, kawior. Pokarmy roślinne: lucerna, skrzyp, pokrzywa, pietruszka, grzyby. Jeśli te produkty to za mało w Twojej diecie, musisz wesprzeć swój organizm suplementami diety zawierającymi witaminę D.
Jak słońce pomaga nam wytwarzać witaminę D?
Witamina D Twoje ciało zamienia światło słoneczne w substancje chemiczne, a następnie w witaminę D. Cholesterol w skórze przekształca prekursory witaminy D w korzystną witaminę D3, czasami nazywaną witaminą D. Najpierw przechodzi przez nerki i wątrobę przez krew, a następnie jest przekształcany w bioaktywną substancję kalcytriol. Aby uzyskać wymaganą ilość witamin, opalaj się codziennie (około godziny) z odsłoniętą co najmniej 60% skóry. Chociaż niektóre pokarmy dostarczają witaminę D i powinny być włączone do codziennej diety, ekspozycja na światło słoneczne jest nadal najlepszym sposobem na uzyskanie witaminy D.
Przyjmowanie witaminy D może zapobiegać i leczyć niektóre choroby u dorosłych i dzieci (a czasem nawet niemowląt). Witamina ta ma potencjał zmniejszania ryzyka chorób autoimmunologicznych – cukrzycy typu 1, stwardnienia rozsianego, reumatoidalnego zapalenia stawów, tocznia rumieniowatego układowego, ale nie zostało to udowodnione. Istnieje duże prawdopodobieństwo przedawkowania leków i suplementów diety zawierających witaminę D. Jest to możliwe tylko wtedy, gdy przyjmujesz więcej niż 10 000 IU dziennie w kolejnych dniach.
Jakie są czynniki ryzyka niedoboru witaminy D?
Niewystarczająca ekspozycja na słońce – pracuj i baw się w pomieszczeniach i chroń skórę za pomocą odzieży lub kremu przeciwsłonecznego.
Starzenie się – osoby starsze są zagrożone z powodu ograniczonej mobilności i osłabionej reakcji skóry na promieniowanie UV.
Otyłość – Witamina D rozpuszczalna w tłuszczach jest magazynowana w tkance tłuszczowej, zapobiegając jej wchłanianiu przez organizm.
Choroby jelit i wątroby oraz dysfunkcja pęcherzyka żółciowego mogą negatywnie wpływać na wchłanianie witaminy D.